Вітаю Вас Гість!
Вівторок, 07.05.2024, 16:25
Головна | Реєстрація | Вхід | RSS

Bitcoin обмін

Моніторинг валют

Радіо онлайн

www.radiobells.com #radiobells_script_hash
—лушать радио онлайн

ГАЗЕТА

Статистика

Валюта

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

ДРУЗІ САЙТУ

Вхід на сайт

Дзеркало Тижня

Головна » 2018 » Лютий » 22 » Нові зміни в українській медицині
21:28
Нові зміни в українській медицині

З 1 січня 2018 року в Україні вступає в дію медична реформа, що тягне за собою певні зміни у медичній галузі. Реформа розпочнеться з первинної медичної допомоги, тобто сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Для українців це означає, що після оголошення Міністерством охорони здоров'я так званої приписної кампанії вони мають знайти собі сімейного лікаря, підписати декларацію про обслуговування. У документі вказуватимуть реквізити сторін: основні дані про пацієнта (ім’я, прізвище, дата народження, контактні дані, номер паспорту), про лікаря (ім’я, прізвище, інформація про освіту і кваліфікацію, контактні дані тощо), а також про заклад, де працює лікар, чи лікар з приватною практикою (код, інформація про ліцензію тощо).

Декларація про вибір лікаря пацієнтом, буде підставою для отримання лікарем коштів за його обслуговування. Лікар не має права відмовитись, якщо кількість його пацієнтів менша за визначену норму (2000 пацієнтів). Якщо з якихось причин пацієнт захоче поміняти лікаря, то це не викличе жодних труднощів. Факт вибору нового лікаря автоматично анулює декларацію про вибір попереднього. Така процедура буде можливою внаслідок використання електронної системи. Кошти новому лікарю надійдуть вже з нового кварталу.

За потреби українці можуть звертатися до фахівців там, де їм це буде зручно, - необхідності відвідувати лікаря за місцем реєстрації чи проживання не буде обов’язковим. Коли ваш сімейний лікар у відпустці або на лікарняному, заклад первинної медичної допомоги або сам лікар, якщо це приватна практика, забезпечує на цей час заміну. Якщо ви знаходитеся у чужому місті, і вам необхідна первинна медична допомога, можна звернутися до найближчого чергового центру первинної допомоги. За необхідності сімейний лікар дає направлення до профільних спеціалістів.

Середня ставка для сімейного лікаря за приписану людину у 2018 році складе 370 гривень, також лікар первинної ланки матиме окремий бюджет на аналізи для пацієнтів.

Під час короткого перехідного періоду всі надавачі первинної медичної допомоги будуть отримувати певний рівень «базового фінансування», незалежно від того, яку кількість пацієнтів вони встигли приписати. Однак рівень цього «базового фінансування» буде меншим, ніж дохід тих, хто активно провів приписну кампанію і вчасно перейшов на страхову модель фінансування первинної допомоги. Разом з тим, оголосять дату, після якої базове фінансування припинять і весь дохід первинних медичних практик визначатиметься виключно за тарифом на одного приписаного пацієнта.

Вторинна та третинна ланки медицини працюватимуть у старому режимі і лише з 2020 року перейдуть на нові принципи роботи. Якщо всупереч рішенню лікаря первинної ланки, пацієнт звернеться до профільного фахівця самостійно, він муситиме самостійно сплатити його послуги. Попри той факт, що відтепер медичні послуги формально надаватимуться на страховій основі, жодних додаткових відрахувань через це українці не робитимуть. Гроші на покриття видатків надходитимуть з державного бюджету. Фактично ті податки, які сплачують громадяни України, і будуть своєрідними "страховими внесками", які підуть на їхнє медичне обслуговування. Якщо раніше держава утримувала медичні заклади, то тепер бюджетні кошти йтимуть на закупівлю у медичних закладів їхніх послуг. Держава платитиме за послуги не лише державним і комунальним, але й приватним медичним закладам. До безкоштовних послуг належатимуть невідкладна, первинна та паліативна допомога. Це означає, що усі звернення до сімейних лікарів, педіатрів та терапевтів, термінові операції, а також догляд і знеболювання для важко і смертельно хворих залишатимуться безкоштовними. У переліку буде спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога, медична реабілітація, медична допомога дітям до 16-ти років, а також породіллям. Частина послуг, натомість, стане офіційно платною такі як, естетична хірургія і стоматологія, за винятком екстрених випадків.

Завдяки запровадженню електронної системи охорони здоров’я eHealth медичні картки українців будуть електронними, а записатися до лікаря можна буде онлайн. Також завдяки цій системі пацієнти зможуть відслідковувати наявність у конкретних лікарнях безкоштовних ліків.

За допомогою електронної системи охорони здоров’я пацієнти зможуть отримувати, а лікарі – надавати якісні медичні послуги. Крім того, вона дозволить контролювати, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти і запобігати зловживанням.

Категорія: Новини | Переглядів: 485 | Додав: олег | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar